Osta yritys!

Tulosta
Kerro kaverille
04.05.2011 15:17
 

Lähetä E-kortti

Lähetä kaverille sähköinen postikortti. Selaa kortteja

Yrittäjyys-lajin kilpailutehtävän ydin rakentuu aidosti myynnissä olevien yritysten liiketoiminnan eri osa-alueiden kehittämisestä. Finaalissa kilpailee kuusi kolmen hengen joukkuetta.

 

Alkajaisiksi joukkueet pääsivät valitsemaan oman kohdeyrityksensä kahdeksasta Savon alueella myynnissä olevasta yrityksestä. Heidän tuli perehtyä siitä tehtyyn nykytila-analyysiin ja esittää tuomaristolle johtopäätökset.

 

Iltapäivän puolella kilpailijat suunnittelivat ja tarkensivat yritystensä liikeidean osia: asiakaskuntaa ja sen tarpeita, tuotteita, toimintaa ja imagoa.

 

Kilpailu jatkuu oman yrityksen toiminnan kuvauksella, täydellisen markkinointisuunnitelman tekemisellä ja toteutusesimerkin laatimisella markkinoinnista. Kansainvälisyyttä lähestytään selvittämällä oman yrityksen kansainvälistysmahdollisuuksia.

 

Kilpailijat esiintyvät yleisölle monta kertaa finaalin aikana esittäen kunkin osatehtävän ideansa ja ratkaisunsa.

 

"Eka esiintyminen jännitti, sitten paniikki helpotti", kertoivat Salon seudun ammattiopistosta tulevat finalistit Janette Karros, Katarina Henriksson ja Laura Leino. Heidän mielestään tehtävät ovat mukavia, joskin alkuun oli vaikea päästä asiaan sisään. "Pikataival oli tosi siisti", tytöt hymyillen kiittävät.

 

Pikataipaleilla ajoasusettien kustomointia

 

Tunninmittaisia välipaloja kilpailijoiden aivoille tarjoavat Hanx Suomi Oy -perheyrityksen toimeksiannot kehittää suomalaisille teini-ikäisille skootteristeille oma ajoasusetti ja suunnitella käytännön markkinointia annetulla budjetilla.

 

Toimitusjohtaja Hannu Raatikainen on positiivisesti yllättynyt kilpailujoukkueiden synnyttämistä ideoista ja esiintuomista ajatuksista. Kilpailijat kuuluvat itse pikatehtävien kohderyhmän ikäluokkaan ja osalla heistä on skootteri tai mopo. Niinpä he ovat oivaltaneet hyviä, käytännönläheisiä ja nuoria puhuttelevia ideoita muun muassa tuotteiden kustomoinnista.

 

"Kilpailussa syntyneiden ideoiden pohjalta syntyy todennäköisesti yksi uusi työpaikka Hanxin tehtaalle Leppävirralle", toteaa Hannu tyytyväisenä.

 

Kilpailu on oppimisprosessi

 

Taitajakilpailuissa kilpaileminen on erinomainen oppimisprosessi. Yrittäjyyden lisäksi taidot lisääntyvät ryhmässä toimimisessa ja esiintymisessä. Näin kertoo tuomariston jäsen Virpi Utriainen, Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja. Hän on seurannut yrittäjyyslajia sen alkutaipaleelta asti tuomariston näkökulmasta. Hän sanoo oppilaiden sitoutumisen ja osaamisen tason nousseen selkeästi viimeisen neljän vuoden aikana.

 

"Erityisesti kilpailijoiden esiintymisvalmiudet, kyky esitellä asioita ja taustatietojen hankkimistaidot ovat kehittyneet huimasti", Virpi toteaa iloisena.

 

Itsenäisenä kilpailulajina yrittäjyys on nyt toista kertaa Taitaja2011:ssä Kuopiossa. Sen kilpailutehtävät perustuvat uusittujen valtakunnallisten ammatillisten perustutkintojen perusteisiin. Yrittäjyysosaaminen on myös yhtenä painopisteosaamisalueena kaikissa Taitaja2011-kilpailulajeissa.

 

Teksti: Satu Pirhonen


© Copyright 2008 Skills Finland