310 Yrittäjyys

Tulosta
Kerro kaverille
 

Lähetä E-kortti

Lähetä kaverille sähköinen postikortti. Selaa kortteja
alikoski_risto tero_ronka
Lajivastaava Varavastaava
Risto Alikoski
 
Tero Rönkä   

 

Lajikuvaus

 

Yrittäjyyslajissa järjestetään kolmen päivän mittainen innovatiivinen kilpailu yrittäjäkokonaisuudesta. Opiskelijat kilpailevat kolmen (3) hengen ryhmissä ja perustavat ideoidensa tuloksena kuvitteellisen yrityksen kilpailun ajaksi. Tätä yritystä luotsaamalla ryhmät suorittavat kilpailutehtäviä. Yrityselämän edustajat alustavat osan kilpailutehtävistä ja ovat mukana tuomaristossa. Lajissa tuodaan esiin Taitaja2011 -kisojen teemat, joita ovat osuvasti yrittäjyys, kansainvälisyys ja kestävä kehitys.


Lajin semifinaalit järjestetään 18.1.2011 neljällä paikkakunnalla samanaikaisesti. Nämä paikkakunnat ovat Jyväskylä, Lohja, Helsinki ja Kuopio. Päävastuun semifinaaleista kantaa Jyväskylä, Satu Mursulan johdolla. Finaaliin valittiin kuusi joukkuetta.

 

Finalistit


Lajin tutkintoperusta


Lajin kilpailutehtävät perustuvat Yrittäjyys 10 ov tutkinnonosan tutkinnonperusteisiin, joiden tavoitteena on kehittää opiskelijan myönteisiä asenteita yrittäjyyteen sekä antaa perustiedot ja taidolliset valmiudet yritystoiminnan käynnistämiseen. Tämä tarkoittaa liiketoiminnan suunnittelun eri osa-alueita ja opiskelussa korostuu elinikäisen oppimisen avaintaidot.


Lajin tausta


Vuonna 2008 Espoossa pidetyssä Taitaja-kilpailussa oli näytöslajina Nuori Yrittäjyys ry:n yrittäjyysleirikonsepti. Vuonna 2009 Vaasassa yrittäjyys oli näytöslajina toteutettuna Taitaja -kisojen oman konseptin ja sääntöjen mukaisesti. Taitaja2010 -kisoissa Oulussa laji oli ensimmäistä kertaa virallisena lajina. Uusien ammatillisten koulutuksen opetussuunnitelmien myötä yrittäjyysnäkökulma sisältyy myös kaikkiin kilpailulajeihin. Lisäksi Suomen Yrittäjät on toteuttanut yhteistyössä Taitaja -organisaatioiden kanssa yrittäjyysopetusmenetelmäkilpailua vuoden 2005 Turun Taitaja-kilpailusta lähtien. Kilpailun tavoitteena on ollut tukea koulutuksenjärjestäjiä yrittäjyyttä tukevien opetusmenetelmien käyttöönotossa.


Osaamisalueet yrittäjyydessä

 

Yrittäjyyden kehittymisen tavoitteena tulee olla, että opiskelijasta kehittyy oma-aloitteinen, hyvät vuorovaikutustaidot ja hyvät käytöstavat omaava, tunnollinen, rohkea, kekseliäs ja työtään arvostava työntekijä ja ammatinharjoittaja sekä yrittäjä. Nämä kaikki kuuluvat em. elinikäisen oppimisen avaintaitoihin.


"Yrittäjyys kuuluu kaikille" on lajin ohjausryhmän vuoden 2010 -kisoille kehittämä jatkuvaan käyttöön soveltuva iskulause Tämä tarkoittaa, että yrittäjyyttä ja yrittäjyyskasvatusta tapahtuu kaikilla ammattialoilla. Kisojen yhtenä tavoitteena onkin saada tämä viesti leviämään mahdollisimman laajalle, jotta tulevaisuudessa lajiin saataisiin moni- ja poikkialaisia joukkueita. Tämän puolestaan uskotaan osaltaan juurruttavan yrittäjyyskasvatusta osaksi kaikkien ammattialojen koulutusta.



Kilpailijoiden määrä


Kuusi (6) joukkuetta, joissa kussakin kolme (3) kilpailijaa. Yhteensä 18 kilpailijaa.
Kilpailijoiden käytössä on järjestäjän toimesta
• Tietokone ja Microsoft Office - työvälineohjelmat
• Internetyhteys
• Verkkotulostin
• USB -muistitikut
• muut tarvittavat tarvikkeet
• Oma toimisto kilpailualueella

 

Toiminta kilpailun aikana

 

Kilpailualueella toimii useita opiskelijavalvojia, joiden tehtävänä on pitää huoli siitä, että kilpailu sujuu asiaankuuluvalla tavalla, eettisiä sääntöjä noudattaen. Kilpailijat voivat käyttää valvojia avustajina mm. seuraavilla tavoilla: ohjaus ja opastus vessaan, tauolle tai syömään, muut mahdolliset ongelmat vaikkapa tekniikan kanssa tai avunpyynnöt esim. yhteydenotto tuomaristoon epäselvyyden tai tarkennuksen takia. Valvojat ovat kilpailualueella pitämässä huolta siitä, että kilpailijat voivat keskittyä olennaiseen - kilpailuun.

Kilpailun alkaessa joukkueet ohjeistetaan siitä, miten kisan aikana pitää toimia ja käyttäytyä. Tämä pitää sisällään myös ohjeet kommunikoinnista kisan aikana sekä määrittelyn siitä, mikä tai mitkä asiat ovat sallittuja tai kiellettyjä kisan aikana. Mikäli jotain jää tästä huolimatta epäselväksi, otathan heti yhteyttä asian varmistamiseksi, ettei tule turhia väärinkäsityksiä.

 

Taitaja 2011- todistus

 

Suoritetuista kilpailutehtävistä annetaan kilpailijoille todistus. Todistusta voidaan oppilaitoksissa käyttää pohjana näyttöjen arvioinnissa.

 

Kilpailijan ja saattajan muistilista

 

• Varaa ajoissa majoitus Taitaja2011 - nettisivujen etusivun linkin kautta
• Muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistus
• Muista ilmoittaa hyvissä ajoin meille, mikäli tarvitset erikoisruokavalion
• Varaudu monipuolisella vaatetuksella kilpailuun - keväällä ei koskaan tiedä on kylmä vai kuuma.
• Muista myös mahdolliset henkilökohtaiset lääkkeet



Finaalin yleiskuvaus

 

Kilpailun kesto on kaksi kokonaista työpäivää ja kilpailu päättyy kolmantena päivänä n. klo:12.00. Kilpailun aikataulu julkaistaan tällä nettisivulla hyvissä ajoin ennen tapahtumaa.
Moduulit: Oma Yritys, Liikeidea, Kohderyhmä, Toimintaprosessi, Markkinoinnin suunnittelu, Kansainvälisyys, Talous ja Yritysesittely.


Kilpailusuoritukset arvioidaan välittömästi jokaisen osion jälkeen. Kilpailuun kuuluu edellä kuvattujen osioiden tehtävien lisäksi pikataipaleita, jotka julkaistaan vasta kilpailun ollessa käynnissä. Kilpailusuoritus hyväksytään myös ammattiosaamisen näytöksi ja kilpailijat saavat tätä varten laaditun todistuksen osallistumisesta.
Finaalitehtävät julkaistaan Taitaja2011 - nettisivuilla Julkaistuja tehtäviä muutetaan 30 % ennen finaalia. Tässä lajissa 30 % muutos tarkoittaa pikataipaleiden lisäystä sekä lisätarkennuksia jo julkaistuihin kilpailutehtäviin.

 

Arviointimenettely


Tuomaristo ratkaisee kilpailijoiden paremmuusjärjestyksen kilpailussa määrittämällä pisteet jokaiselle kilpailijalle. Käytetään World Skills -pohjaista CIS-pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä.
Kilpailusuoritukset arvioidaan välittömästi jokaisen osion jälkeen. Arvioinnin painotus on seuraava:


• Oma yritys - Our Company 5 %
• Liikeidea - Business Idea 10 %
• Kohderyhmä - Target Group 10 %
• Toimintaprosessi - Operating Process 10 %
• Markkinoinnin Suunnittelu - Marketing Planning 10 %
• Kansainvälisyys - Internationalisation 10 %
• Talous - Economy 10 %
• Yritysesittely - Company Presentation 15 %
• Pikataipaleet - Special stages 20 %
Arviointilomakkeet luovutetaan päätuomarille, joka vahvistaa arvioinnin. Tulokset julkistetaan päivittäin. Tuomariston kokoonpanon näet nettisivuiltamme.

 

Finaalitehtävä

 

 finaalitehtava310.pdf

 

Tuomarit

 
Veli-Matti Lamppu, Suomen Yrittäjät, (Päätuomari)
Eino Fagerlund, Savon yrittäjät
Liisa Huttunen
Virpi Utriainen, Nuori Yrittäjyys ry
Jari Viitasalo, FINPEC
Ester Vuori, Laskentakaari Oy
Heikki Ahonen, Profitline Oy
Hannu Raatikainen, Hanx Suomi Oy
Pekka Iivanainen, Konsulttitoimisto Hoffrén


Kilpailu järjestetään yhteistyössä:

 

finpec   laskentakaari

 

nuoriyrittajyys   jao_logo_www

 

sy   savon_yrittajat

 

hanx-logo   profitlineoy


© Copyright 2008 Skills Finland