Liian nuori yrittäjäksi?

Tulosta
Kerro kaverille
03.05.2011 15:10
 

Lähetä E-kortti

Lähetä kaverille sähköinen postikortti. Selaa kortteja

Yrittäjä Petri Virta 23 v. aloitti ensimmäisen yrityksensä 18-vuotiaana, kun " äidiltä ei tarvinnut enää lupaa kysyä". Hän kertoo, että hänelle oli lukiossa vaikeaa paikallaan istuminen. "Käytännön jutut ovat mielekkäämpiä kuin teoria", Petri toteaa. Ensimmäinen yritys syntyi Rautalammin ratsastuslukion yrittäjyysopintojen ja oman harrastustoiminnan pohjalta. Hän valmisti erilaista markkinointimateriaalia yrityksille. Pikku pojasta asti hänellä on ollut unelmana oma viihtyisä ravintola. Haave toteutui kesällä 2010, kun hän kahden kaverinsa kanssa aloitti Morton ravintolan Rautalammille. Petri kertoo, että ravintolan perustaminen pelotti. Yrittäjäkaverukset miettivät mikä on pahinta mitä voisi tapahtua. Pohdinnoissaan he päätyivät siihen, että rahaa voidaan menettää. "Mutta hei, me ollaan vielä niin nuoria, että keritään me sitä rahaa vielä hankkiakin, jos pahin toteutuu". Viimeisin yrittäjäkaverusten idea on toteuttaa huippuartistien keikkoja Rautalammille. Petrin mukaan yrittäminen ei ole kiinni iästä, vaan tahtotilasta - mitä on halukas oppimaan. Hän painottaa yhteistyön tärkeyttä eri sidosryhmien kanssa ja avointa viestintää, jolloin saa tukea haaveidensa toteuttamiseen. "Pitää osata pyytää ja vastaanottaa apua", korostaa Petri, joka toimii Yrittäjyyden ja amk-opintojen ohella Rautalammin yrittäjien hallituksen puheenjohtajan.


Minä: nuori ja yrittäjä


Kuopion yrittäjien puheenjohtaja Noora Kivi kertoo puheenvuorossaan, että hänelle yrittäjyys tuli "nurkan takaa". Kielenkääntäjäksi kouluttautunut Noora toimi useita vuosia matkailualan työtehtävissä kunnes yrittäjyys yllättäen astui kuvaan. Noora on pääomistaja Kuopion Roll Risteilyissä, joka jatkaa mm. "Ukko"-laivallaan valkokylkisten matkustajahöyryjen perinteitä sisävesillä. Hänen mukaansa yrittäjyydessä pääsee miettimään miten jonkin asian itse tekisi, kokeilla käytännössä kuinka se onnistuu ja nähdä mitä kaikkea näin voi oppia.


Nooran vinkit aloittaville yrittäjille:


- Virkamiehet eivät ole vihamiehiä.
- Pidä hyvät yhteydet rahoittajiin.
- Verkostoidu.
- Ole utelias, usko ja uskalla!
- Yrittäjyys kannattaa ja kantaa.

 

Ammattiosaajasta yrittäjäksi - Yrittäjyyspolut


Ammatillisen peruskoulutuksen uudistetut tutkinnonperusteet mahdollistavat laajan yrittäjyysopintojen valintamahdollisuuden. Kaikissa tutkinnoissa on viisi opintoviikkoa yrittävyyteen liittyviä opintoja, joissa painotetaan yrittäjämäistä toimintatapaa ja tutustutaan oman alan tarjoamiin yrittäjyysmahdollisuuksiin. Lisäksi voi valita sisällöltään ja laajuudeltaan erilaisia yrittäjyyteen liittyviä opintoja jopa 20 - 30 opintoviikkoa.


Minustako yrittäjyysopettaja?


Kuljetusalan opettaja Risto A. Räsäseltä löytyy itseltään yrittäjäkokemusta sekä runsaasti työkokemusta yrittäjien kanssa toimimisesta työtehtävissä kuljetusyrittäjien omistamissa yrityksistä. Kuluvana lukuvuonna hän on ohjannut kahdeksaa kuljetusalan NY yrittäjää. Riston mielestä NY toiminta on nuorille mielekästä tekemistä ja helppo sekä turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä käytännössä. Yritystoiminnassa nuoret pääsevät tutustumaan yrittäjiin ja muihin sidosryhmiin sekä tekemään heidän kanssaan erilaisia yritysmaailman sopimuksia. Paikalliset yrittäjät kuulemma jo odottavat ensi syksynä aloittavia NY-yrittäjiä mm. alihankkijoikseen. Lisäksi toiminta lähentää opettajien ja nuorten ajatusmaailmaa. Riston vinkki nuorille:" Ei kannata aliarvioida omaa ammattitaitoaan. Yrittäminen on enemmänkin halusta kiinni."


Liian nuori yrittäjäksi? -seminaari pidettiin Taitaja 2011 kilpailujen yhteydessä 3.5.2011

Teksti: Satu Pirhonen


© Copyright 2008 Skills Finland