Yrittäjyys - YES NYT!

Tulosta
Kerro kaverille
03.05.2011 15:14
 

Lähetä E-kortti

Lähetä kaverille sähköinen postikortti. Selaa kortteja

Pohjois-Savossa on vuoden 2011 alussa aloitettu YES-NYT hanke, jonka myötä YES-keskus toiminta jalkautetaan alueelle. Hankkeessa ovat mukana Savon ammatti- ja aikuisopisto sekä Ylä-Savon ammattiopisto. Ne tekevät laajaa yhteistyötä yrittäjyyden eri sidosryhmien ja kouluasteiden kanssa. YES-keskukset jakavat yrittäjyyskasvatukseen liittyvää aineistoa ja tietoa aina esikoulusta korkeakouluasteelle sekä hoitavat alueen Nuori Yrittäjyys (NY) toimintaa. YES-keskuksia on Suomessa toiminnassa 13. YES tarkoittaa Yrittäjyyden Edistämistä Suomessa.


Kokemuksia NY vuosi yrittäjyydestä


I & W MetalWorks NY:n toimitusjohtaja Janne Vaarasuo kertoo oppineensa hitsaustöitä ja jigiosia valmistavassa 2 hengen yrityksessä oppineensa paljon uutta yrittäjyydestä ja omasta ammatistaan. Erinomaista kokemusta hän on saanut tuotteiden kehittämisestä, markkinoinnista ja johtajuudesta.


Metku NY:n Tatu Suhonen sanoo yrityksen metallituotekirjon kulkevan prosessiteollisuuden koneiden osista linnunpönttöjen suuaukkoihin. Tällaiset käytännön yrittäjyysopinnot ovat hänen mukaansa hyvä juttu, jossa on saanut erinomaista oppia hinnoittelusta.


Velasco NY:ssä yrittäjänä toimiva tuleva verhoilija Merja Luttinen on saanut toiminnassa paljon uutta oppia ja valtavasti töitä. "Olen saanut hyvää käytännön kokemusta kaikista yrittäjyyden osa-aluista", Merja kertoo.


4Deco Ny on neljän innokkaan naisen sisustusalalla remonttitöitä tekevä kansainvälinen Europe without borders eli EWB yritys. Yritys osallistui Belgiassa kansainvälisille EWB-messuille. Toimitusjohtaja Satu Juurikka kertoo yritystoiminnan parantaneen uskoa itseensä ja antanut luottamusta omaan osaamiseensa. Johanna Niemelä puolestaan painottaa sitä, että hän on päässyt käytännön töissä oppimaan omaa ammattialaansa laajasti - laajemmin kuin koulun seinien sisällä. Yrityksen talouspäällikkönä toiminut Virpi Hiltunen kertoo saaneensa erinomaista kokemusta kirjanpidon hoitamisesta ja töiden aikatauluttamisesta. Nämä tarmokkaat naiset toteavat kuin yhdestä suusta, että tämä on loistava tapa oppia sekä nähdä ja kokea sitä, mitä yrittäjyys oikeasti on.


Koulun penkiltä yrittäjäksi


Tommi Sareskivi perusti yrityksensä jo 16-vuotiaana yläkoululaisena Varkaudessa. Nyt viisi vuotta myöhemmin hän pyörittää kahta verkkokauppaa, tekee verkkosivuja yrityksille, käy ajoittain opettamassa verkkosivujen tekemistä ja kuuluu Varkauden yrittäjien hallitukseen.
"Yhdellä yrityksellä kannattaa aloittaa", letkauttaa Niko Tuovinen 23 v, joka on vast'ikään perustanut toisen yrityksensä rakennusalalle. Metallialalla edelleen toimiva Nikon ensimmäinen yritys sai alkusysäyksensä metallialan opintojen työssäoppimisjaksolla.
Kari Juntusenkin 27 v. yrittäjyyden alku ajoittuu metallialan työssäoppimisjaksolle. Hänelle luvattiin "palkkaa", jos kirjoittaa oman yrityksen nimissä laskun töistään. valmistuttua hän otti ison riskin rakentaen oman korjaamohallin. Riski kannatti, sillä asiakkaita ovat tuoneet maatalouskoneitaan korjattavaksi. Karilla on myös huoltosopimuksia konevalmistajien kanssa. Yrittäjyys laajenee pian maanviljelykseen ja hevosten hoitoonkin.


Tommi, Niko ja Kari painottavat, että vanhemmilta yrittäjiltä ja yrittäjäjärjestöiltä saa paljon tietoa ja hyviä neuvoja - verkostoituminen kannattaa. Ja lisäksi pitää olla itselle mielekkäitä harrastuksia, muuten ei pitkän päälle jaksa.


Liian nuori yrittäjäksi? -seminaari pidettiin Taitaja 2011 kilpailujen yhteydessä 3.5.2011


Teksti: Satu Pirhonen


© Copyright 2008 Skills Finland