Ammatillista koulutusta ympäri maailman

Tulosta
Kerro kaverille
05.05.2011 07:52
 

Lähetä E-kortti

Lähetä kaverille sähköinen postikortti. Selaa kortteja
Taitaja-kilpailujen yhteydessä järjestetään useita mielenkiintoisia seminaareja. Keskiviikkona saimme yhdessä kansainvälisten vieraidemme kanssa kokoontua kuulemaan asiantuntijoiden mielipiteitä ammattitaitokilpailutoiminnan vaikutuksista koulutukseen ja yhteiskuntaan.

 

Skills Finland ry:n toiminnanjohtajan Eija Alhojärven tervetulotoivotuksen jälkeen Jenny Shackleton, Head of Skills Development in UK, korosti alkusanoissaan, että ammattitaitokilpailuista eivät hyödy vain kilpailijat itse vaan myös kaikki mukana toiminnassa olevat.

 

Suomen Opetusministeriöstä opetusneuvos Seija Rasku eritteli kilpailutoiminnasta koituvan hyötyä niin kilpailijoille, työnantajille, harjoitteluympäristöille kuin yhteiskunnallekin. Kilpailutoiminta on kuin työkalu ammattitaidon ja ammatillisen koulutuksen arvostuksen kehittämisessä.

 

Kilpailutoiminnan vaikutuksia on tutkittu myös laajemmin. Dosentti Petri Nokelainen Tampereen yliopistosta on ollut päätutkijana Opetusministeriön rahoittamassa ammatillista huippuosaamista tutkivassa projektissa, jonka ensimmäinen vaihe toteutui vuosina 2007-2008 (Modeling of Vocational Excellence) ja toinen on parhaillaan meneillään (2009-2011, Actualizing Vocational Excellence).

 

Tutkimuksissa kartoitetaan ammattitaitokilpailuissa kilpailleiden henkilöiden kokonaisprofiilia sekä miten kilpailutoiminnan vaikutukset ilmenevät, paitsi työelämässä, myös koulutusorganisaatioiden opetustoiminnassa. Tutkimustietoa kerätään myös Iso-Britanniassa Oxfordin yliopistossa, josta vierasluennoitsijana oli tohtori Susan James.

 

Virosta Foundation Innoven edustajana seminaarissa oli Tônis Arvisto, joka kertoi kilpailutoiminnan historiasta ja nykyhetkestä Virossa. Hän korosti kansainvälisen yhteistyön merkitystä niin ammatillisen koulutuksen kuin kilpailutoiminnankin kehittämisessä.

 

Kaukaisimmat terveiset seminaariin toi Marokon Skills-organisaation koordinaattori Hassan Ajakkaf. Marokkolaiset kilpailijat seulotaan usean testin kautta suuresta määrästä hakijoita. Hän korosti myös erityisopiskelijoiden asemaa ammatillisessa koulutuksessa ja kilpailutoiminnassa, jonka nosti esille myös omassa puheenvuorossaan seminaarin isäntänä toiminut Matti Kauppinen, Skills Finland ry:n TaitajaPLUS ja Abilympics-koordinaattori. Seminaarin lopuksi Mika Saarinen CIMO:sta kertoi mm. Leonardo da Vinci -ohjelman hyödyntämismahdollisuuksista ammattitaitokilpailujen kansainvälisessä kehittämisessä.

 

Teksti: Satu Tuppurainen


© Copyright 2008 Skills Finland