ISTUTUKSISTA, LAATOISTA JA MUUREISTA NÄYTTÄVIÄ KOKONAISUUKSIA
Lähetä E-kortti
Lähetä kaverille sähköinen postikortti. Selaa kortteja
Viherrakentaminen on millintarkkaa työtä. "Kilpailutehtävässä opiskelijalle annetaan mittalinjat ja korkeuspiste. Niistä rakentaminen alkaa. Mittatarkkuus saa heittää vain viisi millimetriä, jos haluaa täydet pisteet", kertoo lajivastaava Jarmo Kauppinen.
"Tänä vuonna viherrakentamisen kilpailuun on tehty ratkaisevia muutoksia", kertoo Kauppinen. "Perinteisesti työt on tehty valmiisiin laatikkoihin, nyt ei ole raameja, vaan töiden suunnittelussa ollaan lähempänä käytäntöä. Yleensä kilpailualue on ollut suorakaide, nyt on mukana kaaria ja puoliympyröitä, siis muotoja, joihin törmätään myös käytännössä."
Kolmen kilpailupäivän aikana rakennettava alue koostuu kolmesta modulista: ensimmäisenä päivänä arvioitavasta muurista ja ruukkuistutuksista, toisena päivänä arvioitavasta puuterassista ja kolmantena päivänä arvioitavasta kiveyksestä. Silti joka päivä on ehdittävä rakentaa pitkälle myös seuraavan päivän arviointikohteita.
Omnian ammattiopistosta Espoosta tulleet valmentajat Thomas Vasenius ja Jenni Krok aikoivatkin muistuttaa suojattejaan siitä, että vauhtia pitää vähän lisätä, että ehtii ajoissa valmiiksi. Valmennettavat Sami Seppänen ja Laura Lempiäinen ovat toisen vuoden puutarhatalouden perustutkinnon opiskelijoita. Kilpailijakavereihin heillä oli mahdollisuus tutustua jo kahden päivän valmennusleirillä.
Vaikka kilpailutehtävä oli periaatteessa tuttu - vain 30 prosenttia siitä oli muutettu - aiheutti yksityiskohtien pohtiminen Samille ja Lauralle paljon päänvaivaa.
"Kun ei ole kokemusta riittävästi, pitää paljon enemmän miettiä, miten tehdään, miten edetään", kommentoi Sami toisen kilpailupäivän ruokatauolle kiirehtiessään.
Teksti: Riitta Fräki |