502 Ravintolakokki
Lähetä E-kortti
Lähetä kaverille sähköinen postikortti. Selaa kortteja
Lajikuvaus
Osanotto on avoin kaikille ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa (ammatilliseen perustutkintoon johtava tai valmistava koulutus oppilaitoksessa tai oppisopimus-koulutuksessa) oleville nuorille, jotka kilpailuvuonna täyttävät 20-vuotta tai ovat sitä nuorempia.
Lajin tutkintoperusta
Lajin kilpailutehtävät perustuvat Hotelli- ja ravintola- alan perustutkinnon, ravintolakokin opetussuunnitelma- perusteisen koulutuksen ”kiitettävä 3”- tason vaatimuksiin. Laji pohjautuu opetussuunnitelman perusteiden ravintolakokin koulutusohjelman sekä työelämän vaatimuksiin nuorelle työntekijälle.
Alan ammattilainen on oma-aloitteinen, yhteistyö- ja sopeutumiskykyinen, joustava, rehellinen, luotettava, hienotunteinen, suvaitsevainen, ripeä ja palveluhenkinen. Hän arvostaa omaa ja toisten työtä sekä kansallista kulttuuria ja kulttuurista erilaisuutta.
Ravintolakokin on osattava valmistaa maukasta, monipuolista ja terveellistä ruokaa ottaen huomioon kansainvälisyys ja gastronomian vaatimukset. Hänen on hallittava ruoanvalmistuksessa tarvittavat kädentaidot.
- Ravintolaruokien valmistus
- oppimistaidot
Ravintolakokin työtehtäviin kuuluvat erilaisten ravintolakeittiöiden liike-idean, toiminta-ajatuksen ja gastronomian vaatimukset huomioon ottava ruoka-annosten suunnittelu, ruoanvalmistus, ruoan esille laitto sekä varastointi.
Kokintaitojen lisäksi kilpailijalta vaaditaan hyvää suunnittelukykyä, ajankäyttöä ja ruoan esillelaitossa esteettisiä taitoja. Kilpailijan on hallittava tuotteiden valmistus, työskenneltävä taloudellisesti ja oma-aloitteisesti sekä huomioitava valmistuksessa tuotteiden laatu ja työturvallisuus sekä -hygienia. Kilpailijan on osattava muuntaa ruoka-annos erilaisille erityisruokavalioille sopivaksi. Kilpailijalta vaaditaan myös taiteellista silmää. Hän ymmärtää molempien kotimaisten kielten lisäksi englannin- ja ranskankielistä ammattisanastoa.
Finaalitehtävät
taitaja_2011_-finaalin_ennakkotehtv.pdf
Tuomarit
Juha Niemiö, Suomen Keittiömestarit ry.
|