|
|
Lajivastaava |
Varavastaava |
Tuula Hänninen
|
Leena Nissinen
|
Lajin yleiskuvaus
Cateringkokki suunnittelee, valmistaa ja tarjoilee maittavia, houkuttelevia ja terveellisiä ateriakokonaisuuksia asiakkailleen, myös erityisruokavaliot huomioiden. Juhla- ja teemaruokailujen suunnittelu ja toteuttaminen kuuluvat alan ammattilaisen toimintaan. Tuotteiden valmistamisessa otetaan huomioon hygieenisyys, kestävän kehityksen mukainen toiminta ja omavalvonta.
Kilpailu on avoin kaikille ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa ammatilliseen perustutkintoon johtava tai valmistava koulutus oppilaitoksessa tai oppisopimus-koulutuksessa oleville nuorille, jotka ovat syntyneet vuonna 1991 tai sen jälkeen.
Kilpailu on parikilpailu
Kilpailun tarkoituksena on lisätä ammatillisen koulutuksen ja catering-alan arvostusta. Laji pohjautuu catering-alan suurtalouden ruokatuotannon, juhlapalvelujen sekä tilaus- ja teemaruokien opintokokonaisuuksiin kiitettävin tavoittein. Kilpailu on kaksikielinen.
Kilpailijoiden määrä Kahdeksan (8) kilpailuparia, yhteensä 16 kilpailijaa.
Kilpailupaikan koko Kilpailijan alue on 2,5 x 3 = 7,5 m².
Kilpailussa käyttävät koneet, laitteet ja työvälineet
Kilpailijan käytössä on:
• GN- 1/1- 65 2 kpl
• GN 1/1-65 reikä 1 kpl
• GN 1/2 -65 2 kpl
• GN 1/1 -100 mm 2 kpl
• GN 1/1 -20 mm 2 kpl
• työtasot
• leikkuulaudat
• jätteiden lajitteluastiat
• kertakäyttösuojakäsineet
• sekoituskulhot ja - välineet
• pursotinpussit ja tyllat
• kaulin
• leipurinlasta
• vaaka 0 - 6 kg
• mittasarjat
• 1 kattila x 10 l
• 2 kattila x 5 l
• 2 kattila x 2 l
• 2 kasari x 2 l
• 1 kastikekasari x 3 l
• 2 x paistinpannu (teflon ja valurauta)
• kauha 1,5 dl
• kauha 1,5 dl ja 2,4 dl ja (kauha 1 l)
• puurolusikat
• ottimet
• ruokalautaset
• salaattilautaset
• jälkiruokalautaset ja -maljat 4 kpl
• lasikulhoja 2 kpl
• ruokapöydät/buffetpöydät
• liinat
• tarjottimet
Kilpailussa käytettävät koneet ja laitteet
Electroluxin keittiö:
• sähköliesi
• yhdistelmäuuni
• tehojäähdytys/pakastuskaapit
• jääkaappi
• pakastekaappi
• vaaka
• jakelulinjasto
• yleiskone
• astianpesukone
• sähkövatkain
• sauvasekoitin
Kilpailija tuo itse
Kilpailijat tuovat itse kokki-, fileeraus-, sahaterä- juures- ja kuorimaveitset, kalapiikki, ruotopihdit, teroituspuikot sekä lämpömittarit.
Kilpailijoilla tulee olla oma työasu, esiliina, työjalkineet, päähineet, muistiinpanovälineet ja taskulaskin.
Työasu saa olla nimikoitu, tai sisältää lähettävänyksikön logon, sekä sponsorin logon vasempaan hihaan koko 15X15 cm.
Kännykkää ei ole lupa käyttää työskentelyn eikä kirjallisten tehtävien aikana.
Kilpailijoiden valmentajan vastuulla on huolehtia, että kilpailijoilla ei ole kännyköitä kilpailupaikalla.
Kilpailumateriaali
Finaalissa kilpailun järjestäjä vastaa kilpailumateriaalista.
Taitaja 2011 todistus
Ohjausryhmä on päättänyt, että cateringkokkilajin finaalissa ei järjestetä ammattiosaamisen näyttöjä.
Koulutuksen järjestäjä voi päättää hyväksyykö se opiskelijan kilpailusuorituksen näyttönä. Kilpailutehtävät on laadittu perustutkintojen kiitettävän tason.
Kaikki kilpailijat saavat Skills Finland ry:n myöntämät kunniakirjat
osallistumisestaan.
Finalistit
Finaalitehtävät:
Finaalikilpailu sisältää kirjallisia tehtäviä, ruoanvalmistusosuuksia ja tarjolle laittamisosuuden. Finaalitehtävä muuttuu kilpailupaikalla 30 % ennakkoon julkaistusta materiaalista lajin valtakunnallisen ohjausryhmän päätöksen mukaisesti.
Finaalitehtävä
Ohjeet
Finaalisteille lähetään tarkemmat ohjeet järjestelyistä kilpailukutsun yhteydessä.
Kilpailun järjestäjät varaavat itselleen oikeuden tehdä muutoksia kilpailujärjestelyihin sekä koneisiin ja laitteisiin. Mikäli muutoksia tulee, tiedot päivitetään taitaja2011.fi sivuille välittömästi.
Tehtävän laajuus
ti 3.5.2011 klo 9.00 - 17.00
ke 4.5.2011 klo 7.00 - 18.00
to 5.5.2011 klo 9.00 - 13.00
Alustava kilpailuaikataulu: Cateringkokki 503
Aika
|
Maanantai 2.5.
|
Tiistai 3.5
|
Keskiviikko 4.5.
|
Torstai 5.5.
|
7-8
|
Rakentaminen
|
|
Keittiötehtävä; teemalounas
klo 7.30-11.00
kilpailuparien tarkempi aikataulu kilpailutehtävässä
|
klo 7.30 Tuomari palaveri lajialueella
|
8-9
|
Rakentaminen
|
Tuomarit kilpailualueelle
|
Keittiötehtävä; teemalounas
|
tehtävä atk - tila
klo 8.00-12.00
|
9-10
|
Rakentaminen
|
Suunnitelmien muutos
ATK - tilassa
klo 9.00-11.00
|
Keittiötehtävä; teemalounas
|
tehtävä atk - tila
klo 8.00-12.00
|
10-11
|
Rakentaminen
|
Suunnitelmien muutos
|
Keittiötehtävä; buffetpöytään
(1,2,3 ja 4 pari klo 10.30-11.30 ja
5,6,7 ja 8 pari klo 11.00-12.00)
|
tehtävä atk - tila
klo 8.00-12.00
|
11-12
|
|
Tauko
Ruokailu 11.00-11.30
|
Ruokailu 11.30-12.30
Tauko
|
Kilpailu päättyy klo 12.00
|
12-13
|
|
Esivalmistustehtävä keittiössä
|
Kattamistehtävä salissa
klo 13.30-17.00
|
Tauko
Ruokailu 12.30-13.00
|
13-14
|
Kilpailukeittiöön
tutustuminen
|
Esivalmistustehtävä keittiössä
|
Kattamistehtävä salissa
|
tuomaripalaute
|
14-15
|
Tuomarikoulutus lajialueella
klo 14.00 -?
Kilpailijoiden perehdytys koneisiin ja laitteisiin kello 14.00-15.30
|
Esivalmistustehtävä keittiössä
|
Kattamistehtävä salissa
|
Palkintojen
jakaminen
lajialueella
|
15-16
|
|
Tuomaripalaute
|
Asiakaspalvelu-tehtävä salissa
|
|
16-17
|
|
"Tsemppipalkinnon" jakaminen
|
klo 16.30- 17.30 Tuomaripalaute
|
|
17-18
|
|
Lajin kehittämis- keskustelu, osallistujina valmentajat ja tuomarit
|
klo 17.30-18.00 "Tsemppipalkinnon" jakaminen
|
Päättäjäiset kello 17.00-19.00 Kuopion jäähallilla
|
18-19
|
|
|
|
|
Tuomarit Taitaja2011 Finaali:
Kari Jaakkola, Raision ammattiopisto, (Päätuomari)
Raija Puska,Vaasan ammattiopisto
Marko Ratilainen; Fazer Amica
Pekka Keränen; ABC Marjahaka, Osuuskauppa PeeÄssä / S-ryhmä
Juha Ahonen; ABC Varkaus, Osuuskauppa PeeÄssä/ S-ryhmä
Sirpa Savolainen, Savon ammatti- ja aikuisopisto
Jaana Huttunen; Ylä-Savon ammattiopisto
Jaana Karhu-Knuutinen; Kuopio Ateria
Ulla Piippo, ISS
Yhteistyössä:
|