606 Mekatroniikka

Tulosta
Kerro kaverille
 

Lähetä E-kortti

Lähetä kaverille sähköinen postikortti. Selaa kortteja
   
Lajivastaava Varavastaava
Hannu Hyvärinen
Kari Kaseva

 


Lajikuvaus

Mekatroniikka-lajissa kilpaillaan kahden hengen joukkueissa. Osanotto-oikeus on ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa (ammatilliseen perustutkintoon johtava tai valmistava koulutus oppilaitoksessa tai oppisopimus-koulutuksessa) olevilla nuorilla, jotka ovat syntyneet vuonna 1991 tai sen jälkeen.


Kilpailutehtävät pohjautuvat sähköalan sekä kone- ja metallialan ammatillisten perustutkintojen automaatiotekniikan ja kunnossapidon koulutusohjelmien kiitettävän tason vaatimuksiin sekä työelämän vaatimuksiin nuorelle työntekijälle. Tutkinto- ja opetussuunnitelmaperusteisia osaamisalueita ovat Sähköalan opetussuunnitelmassa 4.3.1 Kappaletavara-automaatio (20 ov) ja 4.4.1 Kiinteistöjen automaatio- ja tietojärjestelmät (20 ov) sekä Kone- ja metallialan opetussuunnitelmassa 4.3.1 Sähkömekaaniset asennukset (20 ov), 4.3.2 Automaatioasennukset (20 ov) ja 4.5.2 Koneautomaation asennus (10 ov).


Automaatioasentaja työskentelee yleensä kappaletavara-, prosessi- tai kiinteis-töautomaation parissa. Työssään asentaja tekee asennus-, valvonta-, kunnos-sapito- ja käyttöönottotehtäviä. Automaatioasentajan on tunnettava useiden eri laite-, komponentti- ja ohjausjärjestelmävalmistajien tuotteita ja osattava asen-taa, kytkeä, käyttää ja ohjelmoida niitä. Tällaisia tuotemerkkejä ovat mm. ABB, OMRON, SIEMENS, SMC, MITSUBISHI, FESTO, SICK, PHOENIX CONTACT. Näitä tai vastaavia tuotteita on osattava käyttää myös Taitaja-kilpailuissa.


Finalistit

 

Muut kilpailijat (WSC)/Övriga tävlanden (WSC):

 

Christopher Downey, Iso-Britannia/UK
Mark Maginty, Iso-Britannia/UK
Anders Wadman, Ruotsi/Sverige
Viktor Öhlén, Ruotsi/Sverige
Axel Gunnarson, Norja/Norge
Milan Subotic, Norja/Norge
Joonas Nuolijoki, Suomi/Finland
Tomi Summanen, Suomi/Finland


 
Finaali


Kilpailutehtävät perustuvat sähköalan sekä kone- ja metallialan ammatillisen perustutkinnon valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteiden kiitettävään tasoon. Kilpailutehtävien kehyksen muodostaa lajiohjausryhmän hyväksymä lajikuvaus, jossa määritetään perustutkinnon tärkeimmät osa-alueet kilpailussa sekä arvioinnissa huomioon otettavat tarpeelliset arviointikohteet. Kilpailutehtävät ovat modulaarisia siten, että tulosten laskeminen on mahdollista kunkin kilpailupäivän päätteeksi.


Kilpailijoille lähetetään tarkemmat ohjeet loppukilpailussa käytettävistä tarvikkeista, työkaluista ja suojavarusteista sähköpostitse.

 

Finaalitehtävä:


Tehtävä 1: Robottilinjaston kokoaminen
Tehtävä 2: Jakeluaseman kokoaminen ja ohjelmointi
Tehtävä 3: Kuvaus- ja lajitteluaseman asennus ja tuotantolinjan käyttöönotto
Tehtävä 4: Robotin liittäminen tuotantolinjaan

 

Tuomarit

 

Markku Lähetkangas, Festo Oy
Markku Lasarov, Jyväskylän ammattiopisto
Matti Sumujärvi, Tampereen ammattiopisto
Juha Toivanen, Jyväskylän ammattiopisto
Olli Karppi, Vaasan Ammattiopisto
Mikko Tolvanen, Omron Electronics Oy
David Russell, United Kingdom
Erik Adolfsson, Sverige

 

Kilpailulaji järjestetään yhteistyössä:

 

 

 

kao_cmyk_14-x-10

 

jao_logo_www    vao

 

tao_logo_fin      turun_ammatti-instituutti

 

sick_logo_claim

 

optima

 

omron_logo_rgb


© Copyright 2008 Skills Finland