Tiedotteet
Ammattialojen Suomen mestarit palasivat kotiin mitalit kaulassa
6.5.2011
Ennätysmäärän kävijöitä keränneet Taitaja-kilpailut loppuivat Kuopiossa torstaina. Ammattitaidon suomenmestaruuksista kilpailleet opiskelijat saivat kolmen päivän urakkansa päätökseen puolen päivän aikaan. Iltapäivällä Kuopio-hallissa ja sen ympäristössä oli jo käynnissä purkutyöt.
Perjantaipäivällä purkutyöt olivat täydessä vauhdissa ja kaikki sujui aikataulun mukaisesti. Halli luovutetaan muuhun käyttöön maanantai-iltana 9.5.
"Näillä näkymin huomisiltaan mennessä pitäisi olla enää lattia siivottavana, kiitos satojen toimitsijoiden," kertoi kilpailujohtaja Ilkka T. Kemppainen.
Kuopion tapahtuma saavutti Taitaja-kilpailujen historian suurimman kävijämäärän. Kävijöitä riitti melkein 67 000.
"Yleisössä oli enimmäkseen peruskoululaisia ja muita ammattikoulutuksesta kiinnostuneita, mutta ensimmäistä kertaa tapahtuma houkutteli paikalle näin paljon eri ikäisiä kaupunkilaisia. Alueella oli eläkeläisiä, päiväkotiryhmiä ja perheitä runsain määrin," kertoi tyytyväinen kilpailujohtaja tapahtuman päättäjäisissä torstai-iltana.
Illan päätteeksi Taitaja-pokaali luovutettiin Jyväskylään. Taitaja2012-projektipäällikkö Esko Junttila ja Jyväskylän ammattiopiston rehtori Kirsti Kosonen vastaanottivat pokaalin Ilkka T. Kemppaiselta. Taitaja-kilpailut järjestetään Jyväskylässä 24.-26.4.2012.
Alansa kiistattomat ammattilaiset
Päättäjäisjuhlissa kaikkien lajien kolme parasta saivat kaulaansa mitalin. Taitaja-kilpailuissa menestyminen oli monelle nuorelle iloinen ja jossain määrin yllättäväkin kokemus.
"Hyvältä tuntuu, ei tätä voi vielä uskoa todeksi", kommentoi sähköasentajalajin voittaja Juha-Pekka Alho.
Hänelle ei voitto tullut helpolla, vastus oli kova ja kaikkensa sai antaa koko ajan. Taitajien jälkeen Alho menee armeijaan ja aikoo sen jälkeen opiskella lisää.
Laborantin tutkintoa viimeistä vuotta käyvästä Marjut Sipolasta voitto tuntui todella hyvällä. Häntä jännitti todella paljon ja paineet olivat melko kovat. Myös Sipolalla jatko-opinnot ovat mielessä Taitaja-koitoksen jälkeen.
Kolmas kerta toden sanoo
"Saavutettiin jotain, mihin ei pyritty", totesi Teemu Mikkonen voittaessaan kultaa Tietokoneet ja -verkot lajissa. Mikkonen ei tuolloin vielä tiennyt, että oman lajin voitto ei jäisi illan ainoaksi saavutukseksi.
Päättäjäisissä Mikkonen julistettiin tämän vuoden Taitajien Taitajaksi. "Nyt on kädet ihan jäässä, pelottaa ja jännittää. Olo on kilpailurutistuksen jälkeen tyhjä, mutta samalla fantastinen", hän kuvaili tuntemuksiaan.
Mikkonen osallistui Taitaja-kilpailuihin kolmatta kertaa, aiempina vuosina hän on lähtenyt kotiin hopeamitali kaulassaan. Tänä vuonna mitali kirkastui kullaksi ja kruunautui Taitajien Taitaja -tittelillä.
Tämän vuoden kilpailuihin Mikkonen valmistautui esitehtäviä tekemällä ja myös opettamalla samoja asioita nuoremmille alan opiskelijoille opinahjossaan Etelä-Karjalan ammattiopistossa.
"Siinä opettaessa huomasi mahdolliset sudenkuopat ja saattoi paneutua niiden välttämiseen."
Teemu Mikkonen toimii vuoden ajan ammatillisen koulutuksen edustajana. Palkinnoksi Mikkonen sai tuliterän Audin vuodeksi käyttöönsä, joten kyyti kotiin oli taattu.
Kaikkien lajien lopulliset tulokset osoitteesta tulokset.
Median käytössä on Taitaja2011-nettisivuilla juttu- ja kuvapankki. Materiaalit ovat vapaasti käytettävissä, mutta kirjoittajan ja kuvaajan nimi on mainittava juttuja ja kuvia käytettäessä.
Kuvapankki: http:/fi/kuvapankki
Juttupankki: http:/fi/medialle/juttupankki
Vuoden 2011 Taitajien Taitaja on Teemu Mikkonen
Jury perusteli valintaansa: "Taitajien Taitaja on ylpeä omasta osaamisestaan. Hän on nuoresta iästään huolimatta oman alansa ammattilainen. Hän on hymyilevä, iloinen, auttavainen ja valaa positiivista asennetta myös kanssakilpailijoihin. Hän omaa valmiudet toimia myös kansainvälisessä ympäristössä. Hän on ollut koko opintojensa ajan mukana kilpailutoiminnassa ja kehittynyt kovan luokan osaajaksi."
Palkinnoksi Taitajien Taitaja sai vuodeksi käyttöönsä Audin Autotalo Laakkoselta. Palkinnon esitti Mika Tammilehto Opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä Mikko Kröger Autotalo Laakkoselta.
Katse Lontooseen ja Souliin
Taitaja2011 Kuopio -tapahtuma keräsi kolmen päivän aikana melkein 67 000 kävijää. Kilpailut olivat näin ollen Taitaja-historian suurimmat ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailut yleisömäärällä mitattuna.
Suomalaisten noin 400 finalistin lisäksi kilpailuihin osallistui 25 kansainvälistä kilpailijaa ja useita kymmeniä huoltajia ja eksperttejä ympäri maailmaa. Kansainvälisyys oli yksi Taitajien neljästä teemasta.
Kansainvälisyyttä ja maarajat ylittävä yhteistyö kulminoituu vuoro vuosin pidettäviin EuroSkills-euroopanmestaruus- ja WorldSkills-maailmanmestaruuskilpailuihin. Tämän vuoden lokakuussa järjestettävien Lontoon WorldSkills-kilpailujen maajoukkue julkistettiin torstaina Taitajien päättäjäisissä. Samaan aikaan julkistettiin syyskuussa pidettävien erityistä tukea tarvitsevien Abilympics-maailmanmestaruuskilpailujen maajoukkue.
Suomen WorldSkills maajoukkueeseen kuuluu 46 kilpailijaa ja 40 eksperttiä ja näin ollen joukkue on suurin Lontoon WorldSkills-kilpailuihin osallistuva joukkue. Joukkueen jäsenet ovat valikoituneet Suomen edustajiksi valmennuksen ja karsintojen kautta. Kilpailijat valmistautuvat syksyn koitokseen maajoukkueleireillä ja valmentautumispäivillä.
Lontoon WorldSkills-kilpailuihin osallistuu 1 000 kilpailijaa 53 eri maasta. Tapahtumaan odotetaan noin 200 000 kävijää.
WorldSkills 2011 Suomen joukkue:
Polymekaniikka: Laari Miika, Savitaipale
Konepajatekniikka: Peteri Juha, Kempele; Partanen Oiva, Haukipudas; Hahtonen Kasper, Oulu
Mekatroniikka: Nuolijoki Joonas, Ruokolahti; Summanen Tomi, Imatra
CAD-suunnittelu: Sihvola Jani, Tornio
CNC-sorvaus: Lilja Ossi, Kiuruvesi
CNC-jyrsintä: Tuominen Lasse, Turku
Informaatioteknologia: Kiiski Juha, Joensuu
Hitsaus: Lähteenmaa Riku, Kuortane
Painotekniikka: Virtanen Susanna, Turku
Autokorin korjaus: Erkkilä Toni, Ii
Lentokonehuolto: Ukkonen Antti, Juankoski
Putkiasennus: Viitala Markus, Oulu
Elektroniikka: Viitala Ville, Nastola
Web Design: Dodik Drazen, Helsinki
Sähköasennus: Alarautalahti Matti, Parkano
Automaatioasennus: Pirttijoki Tuomas, Ylöjärvi
Muuraus: Toivanen Samu-Pekka, Pieksämäki
Maalaus ja tapetointi: Korhonen Aku, Jalasjärvi
Robotiikka: Ilola Aku, Jyväskylä; Romo Jasu, Korpilahti
Huonekalupuuseppä: Kauppila Veijo, Lahti
Sisustuspuuseppä: Lehtimäki Toni, Hollola
Kirvesmies: Vuokkila Joonas, Tervola
Kultaseppä: Jakoleff Sanni, Lahti
Floristiikka: Tervo Saara, Äänekoski
Hiusmuotoilu: Johansson Kerttu, Kouvola
Kauneudenhoito: Huttunen Heidi, Joensuu
Muoti ja vaatetus: Pehkuri Juulia, Helsinki
Kondiittori: Rantala Enni, Helsinki
Autotekniikka: Pöntinen Hannu, Mikkeli
Kokki: Toivanen Toni, Helsinki
Ravintolapalvelu: Suihkonen Maria, Haapavesi
Automaalaus: Sallinen Outi, Ii
Viherrakennus: Höyhtyä Reetta, Kuivaniemi; Jantunen Laura, Haapavesi
Tietokone ja verkot: Lintuala Markus, Vantaa
Graafinen suunnittelu: Salo Heikki, Tampere
Lähihoitaja: Jänkälä Noora, Keminmaa; Kurula Mari, Simo
Teräsrakennetyöt: Koskinen Kai, Joensuu
Somistus: Jyläskoski Mariina, Espoo
3D-mallinnus: Pirilä Timo-Seppo, Pirkkala
Kivityöt: Raatikainen Kimmo, Joensuu
Abilympics 2011 Suomen joukkue:
Floristiikka: Sipponen Jenna, Kiipulan ammattiopisto, Hämeenlinna
Kultaseppä: Majamaa Eino, Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus, Lohja
CAD-suunnittelu: Hentonen Markku, Keskuspuiston ammattiopisto, Espoo
Huonekalupuuseppä: Martikainen Eero, Ammattiopisto Luovi, Oulu
Studiovalokuvaus: Alali Muhammed, Keskuspuiston ammattiopisto, Helsinki
Tietokoneen kokoaminen: Wendelin Hans, Keskuspuiston ammattiopisto, Helsinki; Lappalainen Samuli, Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus, Järvenpää
Taitaja9-voitto Mäntsälään niukasti mutta selkeästi
Keskiviikkona Kuopion jäähallissa käytiin tiivistunnelmaiset Taitaja9-kilpailut. Voittajiksi itsensä taituroivat savolaisittain sanottuna niukasti, mutta selkeästi Riihenmäen koulun joukkue Mäntsälästä. Kaikki joukkueen jäsenet palkittiin moposkoottereilla.
Jännittävässä finaalissa kolmihenkisten joukkueiden tehtävänä oli pestä ikkuna, vaihtaa polkupyörän sisäkumi, koristella kakku sekä asentaa kylpyhuoneen suihku. Voidaan sanoa, että oikea joukkue voitti, sillä Tarleena Punta, Jelle Peltonen ja Atte Etula olivat ykkösiä kaikissa käymissään karsinnoissa.
Palkintona olleet skootterit tulevat näillä näkymin kovaan käyttöön. "Meidän joukkueesta mopokortti löytyy valmiiksi suurimmalta osalta", Tarleena sanoo tyytyväisenä. Lisää voittajien tunnelmista voi lukea Taitaja2011.fi:n juttupankista.
Toiseksi kilpailussa sijoittui Salpausselän peruskoulun joukkue Lahdesta, Team Omena. Kolmannelle sijalle selviytyi Team Anttonen Vääksyn yhteiskoulusta Vääksystä.
Kävijätavoite saavutettu
Taitaja2011-kilpailujen toisena kisapäivänä rikottiin koko kolmipäiväiselle tapahtumalle asetettu 40 000 kävijämäärätavoite. Keskiviikkoiltaan mennessä kävijöitä oli Kuopio-hallissa ja sen ympäristössä käynyt 50 644.
Kilpailujohtaja Ilkka T. Kemppainen katselee kasvavia lukuja tyytyväisenä.
"Olen erittäin tyytyväinen siihen, että meiltä täältä Itä- ja Pohjois-Savosta löytyy yhteishenkeä ja -vastuuta, jota tarvitaan tällaisen tapahtuman järjestämiseen."
Taitaja-kilpailuista vauhtia työelämään
Yrittäjyys on yksi neljästä teemasta tämän vuoden Taitaja-kilpailuissa ja nuorten näkökulmaa keskiviikkoaamun tiedotustilaisuudessa avasivat Taitaja-konkarit Ville Rämö, 23, ja Tommi Sareskivi, 21.
"Kilpailuihin osallistuminen ja niissä menestyminen ovat hyödyksi työnhaussa", kertoo MM-kultaa muurauksessa vuonna 2009 voittanut Ville Rämö, joka on aina päässyt hakemiinsa työpaikkoihin.
Tänä vuonna tuomarina toimiva Rämö kannustaa nuoria osallistumaan Taitaja-kilpailuihin, juuri oman työllistymisen vuoksi. Yrityksiltä Rämö toivoo yhteistyötä ja tukea erityisesti siinä vaiheessa, kun nuoret harjoittelevat EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailuihin.
"Yritysten avulla voisi päästä ulkomaille harjoittelemaan erilaisilla materiaaleilla. Kun itse menin Kanadan WorldSkills-kilpailuihin, olin täysin ummikko. Esimerkiksi laasti jota kilpailussa käytettiin oli minulle täysin tuntematon."
Kuusi vuotta yrittäjänä toiminut ja aikanaan kaksi kertaa Taitajiin osallistunut Tommi Sareskivi kertoo, että on hienoa katsoa kilpailuja nyt aidan toiselta puolelta. Sareskivi kiteyttää ytimekkäästi: "Täällä ovat huiput."
Median käytössä on Taitaja2011-nettisivuilta juttu- ja kuvapankki. Materiaalit ovat vapaasti käytettävissä, mutta kirjoittajan ja kuvaajan nimi on mainittava juttuja ja kuvia käytettäessä.
Kuvapankki: http:/fi/kuvapankki
Juttupankki: http:/fi/medialle/juttupankki
Ensimmäiset Suomen mestarit palkittiin Taitaja2011-kilpailuissa
Kiinteistöhuollon lajivoitosta yllättynyt Teemu kuvaa oloaan todella hyväksi. Vahvuudekseen hän mainitsee aikaisemmin karttuneen putkialan työkokemuksen ja lisäksi tehtävät sisälsivät Teemun mielestä samantapaisia asioita, joita hänen koulussaan opiskellaan.
Hopealle sijoittui Ammattiopisto Luovissa opiskeleva Jimi Junes ja kolmannelle sijalle kiri Kiipulan ammattiopiston oppilas Juha Nisula.
TaitajaPLUS-lajeina tänä vuonna ovat Kiinteistönhoito, Puhdistuspalvelu sekä Cateringkokki. Näytöslajina on Valmentava ja kuntouttava koulutus. Kunkin lajin kilpailu kestää yhdestä kahteen päivään. Kilpailijat ovat opiskelijoita erityisoppilaitoksissa ja erityisopiskelijoita muista oppilaitoksista.
Tänä vuonna järjestetään myös kansainväliset erityistukea tarvitsevien Abilympics-kilpailut Soulissa, Etelä-Koreassa. Suomen Abilympics-joukkueen kilpailijat ovat mukana Kuopiossa tekemässä ammattinäytöksiä muun muassa kukka-asettelussa.
Polkuja ja kilpailua peruskoululaisille
Tänäkin vuonna peruskoululaisilla on Taitaja-kilpailuissa mahdollisuus osallistua Opintopolkuihin, joilla he tutustuvat eri ammatteihin.
Peruskoululaiset kulkevat polkuja oppaan johdolla ja suorittavat polun varrella tehtäviä, joiden tarkoitus on auttaa koulutus- ja urasuunnittelussa. Kuopiossa on seitsemän eri Opintopolkua, jotka käsittelevät eri lajiperheitä kuten palveluita ja rakennusaloja.
Kuopion jäähallissa kajahtaa
Maanantaiset Taitaja2011-avajaiset keräsivät Kuopion jäähalliin noin 2000 katsojaa. Tiistaina kilpailut ovat käynnistyneet vauhdikkaasti. Yleisömäärä oli iltapäivä neljään mennessä noussut 13 000:een.
Keskiviikkona jäähallissa voi ihmetellä peruskoulun yhdeksäsluokkalaisten kilpailemista Taitaja9-kilpailussa. Vauhdikkaan kilpailun juontavat NRJ:n aamupojat Anssi ja Renne.
Taitaja9-kilpailu on leikkimielinen kädentaitojen kilpailu. Päivän mittaan käydään alkuerät ja semifinaalit ja finaalissa kohtaa kuusi joukkuetta. Kolmen hengen voittajajoukkue voittaa omakseen moposkootterit.
Mission PRO -konsertti kajahtaa Kuopion jäähallissa keskiviikkoiltana klo 19.00. Lavalle nousevat Taitaja2011-tunnuskappaleen esittäjä Cheek, Reckless Love sekä NRJ:n Aamupojat. Kaikkiin jäähallin tapahtumiin on yleisölle vapaa pääsy.
Median käyttöön löytyy Taitaja2011-nettisivuilta juttu- ja kuvapankki. Materiaalit ovat vapaasti käytettävissä, mutta kirjoittajan ja kuvaajan nimi on mainittava juttuja ja kuvia käytettäessä.
Juttupankkiin pääset tästä: http:/fi/medialle/juttupankki
Kuvapankkiin taas tästä: http:/fi/kuvapankki
Taitajalle ihan kiva ei riitä
Kilpailijat, tapahtumajärjestäjät ja yleisö olivat kerääntyneet KalPan kotipesään Niiralan monttuun. Koskaan aiemmin Taitaja-avajaisia ei ole vietetty yhtä suurella areenalla.
Lavalla nähtiin eri alojen tähtiä sirkuksen, tanssin ja laulun aloilta. Kuopion Tanssistudion pikku tanssijatyttö oli takuulla avajaisten nuorin tähti ja sulatti sydämet katsomoissa. Tanssistudion tanssijat esittivät myös balettia ja menevää nykytanssia.
Jäähallin otti haltuunsa Jorma Uotinen herkällä, upealla esityksellään. Yleisö eläytyi tanssiin nauraen ja ihastellen. Muutamat eturivissä istuneet pääsivät jopa Uotisen hameen alle.
Kuopion Nuorisokuoro esitti hienon medleyn, jossa välähteli muun muassa Juice Leskisen kappaleita.
Videotervehdyksen esitti vuoden 2010 Taitajien Taitaja Mette Pökelmann. Pökelmann muistutti kilpailijoita Taitaja-kilpailujen merkityksestä ponnistuksena työelämään ja kannusti kilpailijoita pistämään parastaan Kuopiossa seuraavien kolmen päivän aikana.
Järjestelyt ja ammattiosaaminen huipputasoa
Iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa Taitaja2011-kilpailujohtaja Ilkka T. Kemppainen oli hyvillä mielin tunteja ennen avajaisia. Kilpailujärjestelyt ovat sujuneet ajallaan ja jopa etuajassa.
Yllätyksiltä ei kuitenkaan ole vältytty, vaan jännitystä aiheutti koko kisa-alueet pimentänyt sähkökatkos vappupäiväaamuna eli päivää ennen avajaisia.
Skills Finlandin toiminnanjohtaja Eija Alhojärvi puhui suomalaisesta ammattiosaamisen tasosta ja tunnettuudesta.
"Suomen Taitaja-kilpailujen taso ja laajuus ovat harvinaisia muualla maailmassa, ja juuri sen vuoksi kansainväliset vierailijat tulevat tutustumaan Taitaja-kilpailuihin," Alhojärvi kertoi.
Yhteistyöllä tehdyt kilpailut
Taitaja2011-kilpailuilla on noin 500 yhteistyösopimusta, joita on niin yritysten, oppilaitosten, yhteisöjen, kuntien kuin muiden tahojen kanssa.
"Kilpailuja on ollut mukana tekemässä noin 1400 henkeä. Ilman heidän työpanosta kisojen järjestäminen ei olisi ollut mahdollista," totesi Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Matti Notko.
Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Markku Rissanen muistutti, että yhteistyökumppanien hankkimat koneet ja materiaalit jäävät Taitaja-kilpailujen järjestäjä oppilaitoksille. Niistä on iloa vuosiksi ja investointi on kannattavaa.