Nuorten ammattilaisten multimedia kilpailu

Tulosta
Kerro kaverille
 

Toinen vuotuinen Young Professionals -kilpailu järjestettiin pari viikkoa sitten, ja meillä oli ilo osallistua ja arvioida loppukilpailua. Kilpailussa oli kolme eri osa-aluetta: lyhytelokuva, yksiraiteinen elokuva ja moniraitainen elokuva. Kilpailu houkutteli tuttuun tapaan paljon lahjakkaita amatöörejä ympäri Suomea - tänä vuonna kilpailuun lähetettiin noin 700 työtä!


Kilpailun aihe


Kaikki lyhytelokuvat olivat HD-tasoisia, yhden ja viiden minuutin väliltä. Elokuvissa ei näkynyt kommentteja, joten ne arvosteltiin ilman ääntä. Yksittäinen kappale oli viiden minuutin video, jossa oli vain musiikkia - jälleen kerran ilman kommentointia tai muunlaista ääntä. Moniraita Kilpailussa kolme raitaa sekoitettiin yhteen 15 minuutin mittaiseksi raidaksi, jossa oli musiikkia, tehosteita ja ääniä.

Elokuvien laatu oli erittäin korkea sekä sisällön että teknisen toteutuksen osalta. Muutamat erinomaiset teokset, jotka sisälsivät huumoria tai muunlaista ironiaa, erottuvat edukseen. Yhden elokuvan aiheena oli esimerkiksi syrjintä yhteiskunnassa. Toinen suosittu teema oli ihmiset "yksin maailmassa" jne.


Kilpailun rakenne


Kilpailukappaleet arvosteltiin samalla tavalla kuin sisäisissä kilpailuissa emme: jokaiselle kappaleelle annettiin omat pisteet ja useita palautuspisteitä. Tällä kertaa meillä oli myös kaksi vierailevaa tuomaria, toinen Nuorten ammattilaisten toimikunnasta ja toinen YLE:n korkeatasoinen tuottaja. Loppukilpailun arvioi kolmihenkinen raati.

Tapahtuma järjestettiin Finnkinon Elokuvateatteri Skyssä Helsingin Ruoholahdessa. YLE:n tiimi järjesti ennen kilpailua hienosti valmistellun vastaanoton, ja oli hienoa tavata muita kilpailijoita ja seurustella rennossa ilmapiirissä. Itse tuomarointi tapahtui viereisessä huoneessa ja tunnelma oli rento.

Kuten aina, on vaikea sanoa, mikä ei toiminut hyvin ja mitä olisi voinut parantaa, mutta huomioimme silti joitakin kohtia:

Kaikkien kilpailijoiden kanssa pitäisi järjestää muutama harjoituskierros ennen tapahtuman alkua, jotta he tottuivat peliin. Tämä on erityisen tärkeää yhden radan kilpailussa, koska toisten ratojen kanssa pelaaminen vaatii totuttelua (ja on ollut useita valitettavia tapauksia, joissa kilpailijat ovat jättäneet avaus kommentit väliin omilla radoillaan).

Yhden tuomareista tulisi myös toimia moderaattorina tuomaroinnin aikana - tämä auttaa sujuvoittamaan asioita ja kommenttien sujuvuutta. Yhden tuomareista tulisi varmistaa, että kaikki tulokset kirjataan ja lähetetään osallistujille. Meillä on ollut muutamia tapauksia, joissa emme olleet 100-prosenttisen varmoja siitä, kuka voitti, joten joissakin tapauksissa jouduimme turvautumaan omaan muistiin tulosten kirjaamisessa.

Tuomarointi itsessään on tärkeä osa tapahtumaa, ja se sai meidät miettimään, miten voimme parantaa sitä ensi vuonna. Tavallaan olemme tyytyväisiä siihen, mitä meillä on - palaute on aina hyödyllistä, ja hyvä rakentava kritiikki auttaa meitä parantamaan. Toisaalta on mahdollista, että jotkut osallistujat eivät saa lainkaan kommentteja, koska ne tulevat liian myöhään tai kilpailun päätyttyä.

Olisi mukavaa, jos olisi olemassa jokin mekanismi, jolla varmistetaan, että tuomarit ovat päteviä, oikeudenmukaisia ja puolueettomia (tai ainakin, että eturistiriitoja ei ole). Tuomarit toimisivat vapaiden numeroiden generaattoreina, mutta valitettavasti heitä ei voi ohjelmoida kuten kolikkopelejä - tietokoneita, jotka toimivat satunnaislukujen perusteella.


Kilpailun tulos


Tänä vuonna luotimme omaan arvostelukykyyn, mutta joidenkin kilpailujen arviointi oli joskus vaikeaa, koska emme ole äidinkieleltään puhuvia. Kaksi kolmesta tuomarista oli syntyperäisiä suomalaisia, mutta yksi meistä oli kotoisin ulkomailta, joten on mahdollista, että jotkin kommentit jäivät kääntämättä.

Olisi ehkä parempi yrittää koota tuomaristot yhteen alueittain. Näin voidaan varmistaa, että useammat ihmiset tietävät, mistä puhuvat (eikä kieliongelmia ole). Ainakin harkitsemme asiaa ensi vuonna. Kaiken kaikkiaan tapahtuma sujui erittäin hyvin, ja odotamme jo innolla ensi vuoden Young Professionals -kilpailua.


© Copyright 2008 Skills Finland