Tvåspråkigheten i Mästare2011

Skriv ut
Skicka sidan
Måndag, 20 Juni 2011 09:34


Mästare- konceptet är tvåspråkigt, det betyder att alla yrkesstuderande, såväl finsk- som svenskspråkiga kan delta i tävlingarna på sitt eget modersmål. I Kuopio hade vi svenskspråkiga tävlande i tio grenar. Vi översatte allt material till svenska så att tävlandena kunde ge sin insats utan att tänka på språket.


Jag började arbeta heltid som tvåspråkighetskoordinator i början av februari 2011. Vi hade som mål att översätta webbsidorna till svenska och också semifinal- och tävlingsuppgifterna. Tävlingsuppgifterna översattes i Yrkesakademin i Vasa där också sakgranskningen skedde. Vi prioriterade förstås uppgifterna i de tio grenar där det fanns svenskspråkiga tävlanden.


I de grenar där det inte fanns domare eller grenansvariga som kunde svenska ordnade vi med tolk som var på plats hela tiden. Jag själv tog om hand tre grenar. Grenbeskrivningarna av grenen fanns på finska och svenska på screenen vid grenområdena. Utropen hördes också på svenska. Trots att det var svårt att få svenskspråkiga kunder och tolkar i Östra Finland så lyckades vi ordna allt. Svenska språket syntes och hördes i Kuopio under tre dagar!


Riitta Koski-Vähälä
Tvåspråkighetskoordinator

Onnea Petteri Remes, Kiuruveden yläkoulu ja opinto-ohjaaja Anu Kemppainen, Kivelän koulu

Skriv ut
Skicka sidan
Tisdag, 31 Maj 2011 13:40
Det finns inga tillgängliga översättningar.

Taitaja2011 tapahtumassa Stamp It! passin täyttäneiden ja kilpailutoimistoon palauttaneiden oppilaiden kesken arvottiin älypuhelin. Puhelimen voitti Kiuruvedeltä Petteri Remes.

Passien palauttaneiden opettajien kesken arvottiin myös älypuhelin. Puhelimen voitti Opinto-ohjaaja Anu Kemppainen, Kivelän koulusta.

Onnea voittajille ja kiitos kaikille arvontaan osallistuneille.

 

Kansainväliset kilpailijat valmistautuivat Lontoossa pidettävään WorldSkills-kisaan

Skriv ut
Skicka sidan
Tisdag, 31 Maj 2011 08:57
Det finns inga tillgängliga översättningar.
KANSAINVÄLISET KILPAILIJAT/ TAITAJA 2011

 

Matti Haapanen
Turun ammatti-instituutti
puh. 02 266334800, 050 5536368
Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

 

Kuopion Taitaja 2011 -tapahtumassa oli mukana suuri joukko ulkomaisia kilpailijoita. Tapahtumakutsuja toimitettiin lukuisille EuroSkills Promotion Organization (ESPO) johdon jäsenille, teknisille delegaateille sekä suoraan WorldSkills-järjestön maakohtaisille toimistoille.

 

Aktiivisen yhteydenpidon ja henkilökohtaisten kontaktien avulla tavoitteeksi
asetettu 20 vieraskilpailijan kiintiö saatiinkin kootuksi. Noin sadan rekisteröidyn kansainvälisen vieraan kokonaismäärästä oli kilpailijoita 24 henkilöä, valmentajia (trainereita) 16 ja tarkkailijoita arviolta (observereita) kymmeniä. He osallistuivat yhteensä 16 eri ammattilajiin.Tämän lisäksi mukana oli lukuisa joukko seminaareissa ja muissa tapahtumissa vierailleita kansainvälisiä osallistujia, jotka viipyivät tapahtumassa vain lyhyen aikaa.

 

Kilpailijoiden ja mukana tulleiden valmentajien ja tarkkailijoiden määrää voi pitää varsin hyvänä ja todeta, että laajemman ja vielä kansainvälisemmän joukon vastaanottaminen olisi aiheuttanut ongelmia tulkkipalveluiden järjestämisessä ja kilpailijoille käännettävien tehtävien ja toimintaohjeiden toimittamisessa. Nytkin kävi ilmi, että tehtävien laadintaan, kääntämiseen ja arvioinnin toteuttamiseen jäi parantamisen varaa.

Yhtenä syynä kansainvälisten kilpailijoiden kutsumiseen oli alun perin tarve saada kansainvälisyys näkymään laajemmassakin merkityksessä. Ne vähäiset ongelmat, joita suuren joukon keskuudessa syntyi, peittyivät siihen reippaaseen ja iloiseen yleisilmeeseen, joka oli ominaista koko porukalle. Jo etukäteen tiedossa olleet ongelmat suuren vierasjoukon majoittamisessa saatiin järjestykseen sijoittamalla koko kilpailijaryhmä 50 km:n päässä Leppävirralla sijainneeseen lomakeskukseen. Onnistuneiden ja joustavien kuljetusjärjestelyjen avulla etäisyyden aiheuttamat ongelmat pystyttiin hyvin ylittämään ja minkäänlaisia kilpailuihin liittyviä viivästymisiä ei majoituksesta aiheutunut.

 

Ulkomaisten kilpailijoiden mukaan kutsumista puolsivat kaiken kaikkiaan monet syyt. Niistä tärkeimpänä oli ehdottomasti oman joukkueen valmentaminen kansainvälisten kilpailijoiden kohtaamiseen ja ammattitaidon mahdollisten erojen selvittäminen. Myös valmentajat ja järjestäjät halusivat vakuuttua omista valmiuksistaan. Niin ikään laitteiden, aikataulujen ja yleisten järjestelyjen kansainvälinen testaaminen kävi järjestäjille mahdolliseksi. Kv-vieraiden ryhmässä eniten hyötyivät kilpailijat itse, mutta myös observereina toimineet ryhmät, jotka keräsivät aktiivisesti tietoa työturvallisuudesta ja lähes kaikesta muusta tapahtuman järjestämiseen liittyneestä, olivat tuloksiin tyytyväisiä. Useat kilpailijat olivat kotimaidensa World Skills -valmennettavia, joten heidän ja omien mestareidemme tapaaminen on tulevaisuudessakin jo varmistunut.

 

Eniten kansainvälisiä kilpailijoita oli mukana parilajina toteutetussa mekatroniikassa, jossa oli mukana Iso-Britannian, Norja ja Ruotsin edustus. Yleistä kv-kilpailijoiden keskuudessa vallinnutta ilmapiiriä kuvaa norjalaisten Milan Suboticin ja Axel Gunnarsonin mielipiteet: "Tulimme tänne, koska haluamme lisää kansainvälistä kisakokemusta, ja sitä olemme nyt todella saaneet".

 

 

Taitajien Taitaja jakoi voittonsa koko kisaväen kanssa

Skriv ut
Skicka sidan
Torsdag, 5 Maj 2011 22:41
Det finns inga tillgängliga översättningar.
"Nyt on kädet ihan jäässä, pelottaa ja jännittää. Olo on kilpailurutistuksen jälkeen tyhjä, mutta samalla fantastinen", kuvailee tuntemuksiaan vastavalittu Taitajien Taitaja Teemu Mikkonen.

 

Taitajien Taitajan valinnut jury ei turhaan kuvannut Mikkosta henkilöksi, joka valaa positiivista asennetta myös kanssakilpailijoihin.

 

"Tämä on ollut mahtava kokemus ja se on kaikkien meidän ansiota, annetaan aplodit koko kisatapahtumalle", juuri voitostaan kuullut Mikkonen kannusti.

 

Päättäjäistilaisuuden jälkeen voittajalle sateli onnitteluja kilpakumppaneilta, valmentajilta ja kisatoimitsijoilta. Onnitelijat olivat vilpittömän iloisia Mikkosen puolesta ja monesta suusta kuuluikin, että hän on voittonsa ansainnut.

 

Hopea kirkastui kullaksi

 

Tietokoneet ja verkot -lajissa kilpailleelle Mikkoselle oman alan voitto ei ollut itsestään selvyys. Aiemmin hän on tullut kaksi kertaa Taitajissa hopealle ja nyt mitali kirkastui kullaksi ja kruunautui Taitajien Taitaja -tittelillä.

 

Missään vaiheessa kolmipäiväisiä kilpailuja Mikkonen ei ollut varma voitostaan. Kilpailu oli tiukka ja kulta irtosi seitsemän pisteen erolla. Myöskään Taitajien Taitaja -valinnasta Mikkonen ei olisi pistänyt päätään pölkylle.

 

"Oli minulla tietty aavistus juryn haastattelun jälkeen, mutta ei tässä mitään meedioita olla", nuori mies naurahtaa.

 

Audilla Etelä-Karjalaan

 

It-ala oli Mikkoselle luonnollinen uravalinta ilman sen kummempia selityksiä. Ala vain tuntui oikealta ja se riitti.

 

Tämän vuoden kilpailuihin Mikkonen valmistautui esitehtäviä tekemällä ja myös opettamalla samoja asioita nuoremmille alan opiskelijoille opinahjossaan Etelä-Karjalan ammattiopistossa.

 

"Siinä opettaessa huomasi mahdolliset sudenkuopat ja saattoi paneutua niiden välttämiseen."

 

Teemu Mikkonen toimii vuoden ajan ammatillisen koulutuksen edutajana. Mutta mihin vielä voitosta pöllämystynyt voittaja aikoo kurvata vuodeksi käyttöönsä saamallaan Audilla?

 

"Kai tästä pitäisi kotiin päin lähteä", hän virnistää.

 

Teksti: Sara Anttila

Vuoden 2011 Taitajien Taitaja on Teemu Mikkonen

Skriv ut
Skicka sidan
Torsdag, 5 Maj 2011 18:33
Det finns inga tillgängliga översättningar.
Vuoden 2011 Taitajien Taitajaksi valittiin eteläkarjalalainen Teemu Mikkonen. Hän opiskelee Etelä-Karjalan ammattiopistossa ja osallistui Taitaja-kilpailuihin nyt kolmatta kertaa. Tietokoneet ja verkot -lajissa Teemu on kaksi kertaa aiemmin ollut hopeasijalla ja tänä vuonna hän sai kaulaansa kirkkaimman mitalin.

 

Jury perusteli valintaansa: "Taitajien Taitaja on ylpeä omasta osaamisestaan. Hän on nuoresta iästään huolimatta oman alansa ammattilainen. Hän on hymyilevä, iloinen, auttavainen ja valaa positiivista asennetta myös kanssakilpailijoihin. Hän omaa valmiudet toimia myös kansainvälisessä ympäristössä. Hän on ollut koko opintojensa ajan mukana kilpailutoiminnassa ja kehittynyt kovan luokan osaajaksi."

 

Palkinnoksi Taitajien Taitaja sai vuodeksi käyttöönsä Audin Autotalo Laakkoselta. Palkinnon esitti Mika Tammilehto Opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä Mikko Kröger Autotalo Laakkoselta.

 

Katse Lontooseen ja Souliin

 

Taitaja2011 Kuopio -tapahtuma keräsi kolmen päivän aikana melkein 67 000 kävijää. Kilpailut olivat näin ollen Taitaja-historian suurimmat ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailut yleisömäärällä mitattuna.

 

Suomalaisten noin 400 finalistin lisäksi kilpailuihin osallistui 25 kansainvälistä kilpailijaa ja useita kymmeniä huoltajia ja eksperttejä ympäri maailmaa. Kansainvälisyys oli yksi Taitajien neljästä teemasta.

 

Kansainvälisyyttä ja maarajat ylittävä yhteistyö kulminoituu vuoro vuosin pidettäviin EuroSkills-euroopanmestaruus- ja WorldSkills-maailmanmestaruuskilpailuihin. Tämän vuoden lokakuussa järjestettävien Lontoon WorldSkills-kilpailujen maajoukkue julkistettiin torstaina Taitajien päättäjäisissä. Samaan aikaan julkistettiin syyskuussa pidettävien erityistä tukea tarvitsevien Abilympics-maailmanmestaruuskilpailujen maajoukkue.

 

Suomen WorldSkills maajoukkueeseen kuuluu 46 kilpailijaa ja 40 eksperttiä ja näin ollen joukkue on suurin Lontoon WorldSkills-kilpailuihin osallistuva joukkue. Joukkueen jäsenet ovat valikoituneet Suomen edustajiksi valmennuksen ja karsintojen kautta. Kilpailijat valmistautuvat syksyn koitokseen maajoukkueleireillä ja valmentautumispäivillä.

 

Lontoon WorldSkills-kilpailuihin osallistuu 1 000 kilpailijaa 53 eri maasta. Tapahtumaan odotetaan noin 200 000 kävijää.

 

WorldSkills 2011 Suomen joukkue:

 

Polymekaniikka: Laari Miika, Savitaipale
Konepajatekniikka: Peteri Juha, Kempele; Partanen Oiva, Haukipudas; Hahtonen Kasper, Oulu
Mekatroniikka: Nuolijoki Joonas, Ruokolahti; Summanen Tomi, Imatra
CAD-suunnittelu: Sihvola Jani, Tornio
CNC-sorvaus: Lilja Ossi, Kiuruvesi
CNC-jyrsintä: Tuominen Lasse, Turku
Informaatioteknologia: Kiiski Juha, Joensuu
Hitsaus: Lähteenmaa Riku, Kuortane
Painotekniikka: Virtanen Susanna, Turku
Autokorin korjaus: Erkkilä Toni, Ii
Lentokonehuolto: Ukkonen Antti, Juankoski
Putkiasennus: Viitala Markus, Oulu
Elektroniikka: Viitala Ville, Nastola
Web Design: Dodik Drazen, Helsinki
Sähköasennus: Alarautalahti Matti, Parkano
Automaatioasennus: Pirttijoki Tuomas, Ylöjärvi
Muuraus: Toivanen Samu-Pekka, Pieksämäki
Maalaus ja tapetointi: Korhonen Aku, Jalasjärvi
Robotiikka: Ilola Aku, Jyväskylä; Romo Jasu, Korpilahti
Huonekalupuuseppä: Kauppila Veijo, Lahti
Sisustuspuuseppä: Lehtimäki Toni, Hollola
Kirvesmies: Vuokkila Joonas, Tervola
Kultaseppä: Jakoleff Sanni, Lahti
Floristiikka: Tervo Saara, Äänekoski
Hiusmuotoilu: Johansson Kerttu, Kouvola
Kauneudenhoito: Huttunen Heidi, Joensuu
Muoti ja vaatetus: Pehkuri Juulia, Helsinki
Kondiittori: Rantala Enni, Helsinki
Autotekniikka: Pöntinen Hannu, Mikkeli
Kokki: Toivanen Toni, Helsinki
Ravintolapalvelu: Suihkonen Maria, Haapavesi
Automaalaus: Sallinen Outi, Ii
Viherrakennus: Höyhtyä Reetta, Kuivaniemi; Jantunen Laura, Haapavesi
Tietokone ja verkot: Lintuala Markus, Vantaa
Graafinen suunnittelu: Salo Heikki, Tampere
Lähihoitaja: Jänkälä Noora, Keminmaa; Kurula Mari, Simo
Teräsrakennetyöt: Koskinen Kai, Joensuu
Somistus: Jyläskoski Mariina, Espoo
3D-mallinnus: Pirilä Timo-Seppo, Pirkkala
Kivityöt: Raatikainen Kimmo, Joensuu

 

Abilympics 2011 Suomen joukkue:

 

Floristiikka: Sipponen Jenna, Kiipulan ammattiopisto, Hämeenlinna
Kultaseppä: Majamaa Eino, Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus, Lohja
CAD-suunnittelu: Hentonen Markku, Keskuspuiston ammattiopisto, Espoo
Huonekalupuuseppä: Martikainen Eero, Ammattiopisto Luovi, Oulu
Studiovalokuvaus: Alali Muhammed, Keskuspuiston ammattiopisto, Helsinki
Tietokoneen kokoaminen: Wendelin Hans, Keskuspuiston ammattiopisto, Helsinki; Lappalainen Samuli, Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus, Järvenpää


<< Start < Föregående 1 2 3 4 Nästa > Slut >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Skicka e-kort

Lähetä kaverille sähköinen postikortti. Selaa kortteja
© Copyright 2008 Skills Finland

© Copyright 2008 Skills Finland